Handskydd (handskar m.m.)

➤ Välj bland över 274-modeller inom arbetshandskar, skyddshandskar mm ✓ Sveriges största sortiment av handskydd? ✓ 2-3 dagars leveranstid

RÄTT SKYDD TILL HÄNDERNA

Här hittar du ett brett utbud av handskar och handskydd som skyddar händerna i en rad olika situationer. Många arbetsmoment kräver att du använder handskar för att minska olycksrisken men också för att få ett bättre och stabilare grepp när du arbetar. Att använda rätt typ av handskar är oerhört viktigt, såväl för funktionalitet som för komfort.

HANDSKEN ÄR DET ENDA SKYDDET FÖR DINA HÄNDER

Eftersom att handsken är det enda som skyddar dina händer är det viktigt att du är noga med att välja rätt handske för dig.

6 artiklar

per sida

6 artiklar

per sida

Vanliga frågor om arbetshandskar

 • Vilka material finns det på arbetshandskar och vad ska jag välja?

  Natur materialor:


  Oxläder

  från oxhud du får tjockaste läder för arbetshandskar. Det är hållbart och slitstarkt och skyddar ganska bra mot fukt. Lämplig för allmänna arbetshandskar av hög kvalitet.

  Oxspalt
  Är från undersidan av nöt huden. Qxspalt är inte så stark som kohud men ger bättre skydd mot värme och används därför bl.a. en för svetsning och värmebeständiga handskar. Ytan är grov och ger därför ett bra grepp. Oxspalt finns i många olika kvaliteter. Läs mer om våra arbetshandskar tillverkade av oxspalt här

  Svinläder
  Svinläder har bättre andningsförmåga än kohud, men skyddar i mindre utsträckning från fukt. Ju mer det används, desto flexibel blir det.

  Svinspalt
  Svinspalt finns i flera olika kvaliteter och är i allmänhet något mindre hållbar än svinläder. Används för billigare typer av arbetshandskar

  Gettnarv
  En mycket stark, smidig och bekväm hudtyp som är tunnare än kohud. Idealisk för uppgifter som kräver stor fingerkänslighet, för enklare motage och finsvetsning. Skyddar perfekt mot fukt, eftersom huden innehåller naturligt fett (lanolin).

  Bomull
  Bomull används i synnerhet för stickade och vävda handskar, till exempel, innerhandskar, stickade handskar och drillhandskar. Läs mer om våra arbetshandskar tillverkade av bomull här

  Naturgummi(Latex)
  Latex är ett av de mest elastiska handskmaterial som finns. Detta material skyddar mot många syror och baser och har en relativt god temperatur resistens. Används inom industrin, på sjukhus och i städbranschen. Latex kan orsaka en allergisk reaktion hos vissa personer. Denna risk kan minskas genom en klor behandling mot latexproteiner. Läs mer om våra arbetshandskar tillverkade av naturgummi/latex här

   

  Syntetiska material:


  Dyneema
  ®
  Dyneema® är ett otroligt slitstarkt material som framställs av polyetenfibrer som är en av de starkaste fibermaterial som finns. Dyneema® är upp till 15 gånger starkare än stål, varför materialet också användas i många andra produkter, till exempel. i rep, kablar, fisknät och skottsäkra kläder. Dyneema® handskar används allmänt i industrin eftersom materialet är oöverträffad i termer av hållbarhet, slitage och skär.

  Nitril
  NBR, Nitril-Butadien-Rubber, även kallat kloropren, Neopren, skyddar mot ett brett spektra av kemikalier, bl.a. alkohol, syror och oljeprodukter. Det är ett mycket elastiskt material, även vid sträng kyla. Neopren är vidare mycket tåligt mot solljus och ozon. Vår bäst säljande nitrilhandske heter Multi-Sand Nitril.

  Nylon (polyamid)
  Nylon används bl.a. i stickade handskar där det finns behov av extra bra passform. Kan stickas mycket fint så att man uppnår en bra fingerkänsla. Både PU-TECH-handsken och Multi-Sand Nitril handsken är av nylon.

  PU, polyuretan
  Ett elastiskt material, lätt och mjukt med en verkligt god slitstyrka. Ger ett bra skydd mot både vegetabiliskt och animaliskt fett. Rekommenderas inte vid arbete med vatten eller vattenbaserade lösningar. Panax Cut 5 är med polyuretan. 

  Vinyl - PVC (polyvinylchlorid)
  Ett mjukt men samtigit starkt material som har använts inom industrin i många år. Vinylhandskar ger ett bra grepp och bevarar smidigheten även i kyla. Skyddar mot vissa syror och baser. Användbara inom många branscher. I vår web-butik hittar du engångshandskar av vinyl.

 • Hur ska jag tänka när det gäller storlek på arbetshandskar?

  För att uppnå maximal säkerhet och komfort är det viktigt att välja rätt storlek på arbetshandskarna.

  EN 420 är den allmänna CE-normen för arbetshandskar och den anger följande upplysningar om storlekar:

  CE Handskens storlek

    6 7 8 9 10 11 12 13
  Omkrets mm 152 178 203 229 254 279 304 329
  Längd hand i mm 160 171 182 192 204 215 226 237
  Handskens längd i mm 220 230 240 250 260 270 280 290
 • Vilka EN standarder finns det när det gäller arbetshandskar?

  EN-Standarder
  Alla handskar på hemsidan är producerad enligt EN 420 som anger dom grundläggande krav, som omfattar:

  • Storleksstandarder
  • Handskarnas konstruktion
  • Kromhalten (Läderhandskar)
  • PH värde 3,5< PH <9,5
  • Fingerrörelser prov, Komfort
  • Märkning av handskar och förpackning
  • Dokumentation


  Dessutom finns ett antal EN-Standarder, som särskilt beskriver kraven för enskilda egenskaper, som slitstyrka, kemikalieresistens och annat.

  Arbetshandskar delas upp i 3 kategorier, avhängig av vilka risk dom skal skydda mot.
  Kategorierna är fastställt av EU direktivet 89/686/EEG, rörande säkerheten för personlig skyddsutrustning.

   

  Kategori  I – Minimal risk

  Handskar som används till arbetsuppgifter med minimal risk. Kräver ingen speciell testning utan kan testas och godkännas av tillverkaren. Märks CE.

  Kategori II – Mellanrisk

  Handskar som används till arbetsuppgifter med mellanrisk ska vara testade och godkända av ett godkänt testinstitut i enlighet med EN 420. Märks med piktogram och CE.

  Kategori III – Komplicerad risk

  Handskar som används till arbetsuppgifter med komplicerad risk ska skydda mot allvarliga risker eller bestående hälsoskada. I denna kategori ska handskarna vara testade och godkända av ett godkänt testinstitut i enlighet med EN 420. Tillverkarens produktion ska kvalitetskontrolleras och märkas med piktogram, ID-nummer på testinstitut och CE.

  Standarder i enlighet med EN 420 – förklaring till handskarnas piktogram

  Nedan finns en översikt över standarder, piktogram och sifferförklaringar. Om det finns ett i-märke i piktogrammet betyder det att det finns mer information om hur handsken ska användas.

   

  EN 308 Fysisk och mekanisk påverkan

   

  a,b,c,d 

  Beskrivning Skyddsnivå
  a - Nörningsmotstånd (antal perioder) 1-4
  b - Skärbeständighet 1-5
  c - Rivhållfasthet 1-4
  d - Punkteringsmotstånd 1-4

   

  EN 374-3

  Kemikalier
  Bokstäverna under piktogrammet anger vilka kemikalier handsken har testats mot och anger ett motstånd mot genomträngning av kemikalier under minst 30 minuter.

   

  X X X

   Bogstav       Kemikalier

  A

   Metanol

   Aceton

   Acetonitril

   Methylenchlorid

   Carbondisulfid

  F

   Toluen

   Dietylamid

   Tetrahydrofuran

   Etylacetat

   n-Heptan

   Natriumhydroxid 40%

   Svavelsyra 96%

   

   
  EN 374-1  Vätske- och luftgenomträngning
    Piktogrammet visar att handsken är vatten- och lufttät.
   
   
   

   

  EN 374-2 Mikroorganismer
   

  Piktogrammet visar att handsken är godkänd som motståndskraftig mot genomträngning av mikroorganismer.

       Prestanda AQL Accepterad kvalitetsnivå

  Nivå 1

   > 4,0  < 4,0 fel per 100 enheter

  Nivå 2 

  > 1,5   < 1,5 fel per 100 enheter
  Nivå 3  > 0,65   < 0,65 fel per 100 enheter